Počinje popis poljoprivrede Srbije

ISTOVAR KUKURUZAPopis poljoprivrede Srbije, prvi nakon 1960. godine, počinje danas, a trebalo bi da do 15. decembra obuhvati između 750.000 i 800.000 poljoprivrednih domaćinstava.
 
Popis će obuhvatiti porodična poljoprivredna gazdinstva, privredna društva, zemljoradničke zadruge, poljoprivredna preduzeća i preduzetnike koji se bave agrarom.
Popis poljoprivrede će sprovesti 6.200 popisivača, a kako je najavljeno iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS), “cilj je da nijedan pedalj zemlje i nijedno grlo stoke ne ostane nepopisano”.
Upitnik za popis je usklađen s regulativom Evropske unije (EU), koja će i finansirati njegovo sprovođenje. Trebalo je da bude sproveden od 1. od 15. novembra prošle godine, ali je odložen jer nije bilo novca u budžetu.
Popisa poljoprivrede pokazaće, pored ostalog, koliko se ljudi u Srbiji bavi poljoprivrednom proizvodnjom, kolika je korišćena poljoprivredna površina i stočni fond, kao i to kakva je i kolika poljoprivredna mehanizacija i koliko ima poljoprivrednih objekata, kolika je organska proizvodnja, proizvodnja u ribnjacima i kolika su područja pod šumama.
 
Izvor: Blic | Objavljeno: 01. 10. 2012. – 00:28h