Surčin dobio moderan Dom zdravlja

Gradonačelnik Dragan Đilas obišao je novoizgrađeni Dom zdravlja u Surčinu koji će sutra otvoriti vrata građanima. 

Objekat je izgrađen za samo godinu dana, u izgradnju je uloženo je 502,5 miliona dinara, a u opremanje 24 miliona.

-Mislim da je velika stvar što je opština Surčin dobila jedan ovako moderan dom zdravlja. Želim da se zahvalim i ranijem predsedniku opštine Vojislavu Janoševiću za vreme čijeg mandata smo počeli ovaj projekat kao i sadašnjoj predsednici opštine Vesni Šalović. Građani Surčina su zaista imali veoma slab kvalitet zdravstvene zaštite koja se obavljala u privremenim objektima i barakama. Srećan sam što danas imamo objekat od 4.500 hiljada kvadrata. U okviru objekta će uskoro početi sa radom i državna apoteka kao i savremena laboratorija. Mi ćemo i dalje nastaviti da opremamo ovaj objekat koji će biti veoma funkcionalan. Možda je u ovom trenutku objekat preveliki, ali smatram da će se u naredom periodu ova opština koja ima velikim potencijal i dalje razvijati i da će se pokazati da veličina objekta ima i svoju pravu namenu, istakao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

On je podsetio da je za poslednjih pet godina mnogo je urađeno u Surčinu koji je bio jedan od zaostalijih delova grada.
-Napravljena je petlja za obilaznicu, kanalizacija, doveden je gas, sagrađena nova osnovna škola, a 61 ulica je dobila novi asfalt. Sve su to zadaci koji i u narednom periodu očekuju i opštinsku i gradsku vlast. Vrlo je važno da se sa ovakvim projektima nastavi, da se dalje gradi i da građani koji žive bilo gde u Beogradu imaju približno jednake uslove života, rekao je Đilas.

Dom zdravlja je smešten u dve zgrade, jednu jednospratnu i drugu dvospratnu. U novom domu zdravlja su službe za zdravstvenu zaštitu odraslih sa kućnim lečenjem, zdravstvenu zaštitu dece i žena, polivalentna patronažna služba, stomatološka služba, laboratorijska i rendgen dijagnostika i specijalističke službe: interna medicina, oftalmologija, ORL, psihijatrija, fizikalna medicina i rehabilitacija. U objektu je i prostor za stanicu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć i apoteku. Objekat je bruto građevinske površine 4.574 kvadrata.

Opština Surčin je najmlađa od sedamnaest opština na teritoriji Beograda i stoga jedina koja do sada na svojoj teritoriji nije imala dom zdravlja. Grad Beograd je pokrenuo inicijativu za izgradnju novog doma zdravlja, kako bi stanovnicima Surčina obezbedio dostupniju zdravstvenu zaštitu.

Surčin je udaljen 18 kilometara od dosadašnjeg centralnog Doma zdravlja „Zemun”, a najudaljenije selo opštine Surčin je Progar, koje je 42 kilometra udaljeno od ovog doma zdravlja. Iako u svakom od sedam okolnih sela Surčina – Progaru, Boljevcima, Jakovu, Petrovčiću, Bečmenu, Dobanovcima i Surčinu postoji ambulanta, kapaciteti nisu bili dovoljni da obezbede osnovne zdravstvene usluge stanovništvu Surčina. Izgradnja novog doma zdravlja znatno poboljšava dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima Surčina.

Obilasku su prisustvovali i Aleksandar Bijelić, gradski menadžer, Marko Blagojević, direktor Agencije za investicije, Vera Dražić, gradska sekretarka za zdravstvo, Aleksandar Stefoski, zamenik sekretara za zdravstvo i Vesna Šalović, predsednica opštine Surčin.